Our inside man, puntk, vine cu un review detaliat al AoC Beta.

Am fost unul din cei 15,000 de norocosi care au fost selectati sa testeze Age of Conan PVP Weekend oferit de Funcom in colaborare cu Gamespot.
De mentionat faptul ca tot ce este relatat aici face parte dintr-un test si nu reprezinta toate elementele disponibile si nici pe departe versiunea finala a jocului. Age of Conan va fi lansat pe 20 Mai 2008.
Sincer sa fiu nu ma asteptam la cine stie ce. Stiam ca este vorba despre un stress test, mai presus de pvp. Credeam ca o sa fie un lag-fest: 15 000 de jucatori pe un singur server dar, spre surprinderea mea, nu a fost ceea ce ma asteptam: un ping sub 100ms! LA UN STRESS TEST!
O sa incerc sa descriu cat mai bine si cat mai obiectiv elementele pe care am reusit sa le testez.
Character Creation
Customizarea personajelor este extrem de flexibila. Ai de ales intre trei rase: Aquilonian (asemanator cu civilizatia greaca sau romana), Cimmerian (similar cu vikingii) si Stygian (echivalentul egitpenilor antici). Stygienii sunt singurii care pot deveni magi si nu pot fi soldati, in schimb ce Aquilonienii si Cimerienii sunt exact invers. Singurele diferente dintre rase sunt selectia de clase si elemetele fizice specifice (culoarea pielii, stiluri ale podoabei capilare si a parului de pe fata, tatuaje si war-paint, preset-uri pentru fete).
Control Avatar
- deplasare cu ajutorul tastelor W,A,S,D
- posibilitate de a sprinta pe distante scurte (personajul meu poate sa mearga, sa alerge usor si sa sprinteze); Sprint-ul iti reduce considerabil stamina (fara stamina nu poti efectua atacuri speciale / combos)
- posibilitate de a sari si de a innota (momentan innotul si saritura nu scad stamina dar e posibil ca acest lucru sa se schimbe in versiunea finala)
Mod de lupta
Generalitati:S-a spus ca sistemul de lupta este unul real-time. S-a spus ca este revolutionar, si ca niciun alt MMORPG nu a reusit sa faca asta pana acum. Ei bine lucrurile nu stau chiar asa: luam exemplul WoW, ii scoatem atacul automat & skill-urile, ii adaugam atacuri manuale (ce vizeaza diferite parti ale corpului inamicului) si combo-uri (care nu sunt altceva decat skill-uri accesate in urma unor serii de atacuri manuale) si avem sistemul de lupta din Age of Conan. Nu e chiar asa de revolutionar dar este EXTRAORDINAR DE DISTRACTIV!.
Sistemul de lupta se imparte in doua categorii: modul de lupta melee (sabii, bate, topoare, pumni & picioare) si modul de lupta ranged (vraji, arcuri & arbalete).
Toate clasele de jucatori incep cu trei atacuri directionale (stanga-sus, sus, dreapta-sus) chiar si spell-casterii, urmand ca de la level 20, jucatorii melee sa primeasca inca doua atacuri (stanga-jos si dreapta-jos).
Shield SystemLoviturile directionale sunt combatute cu ajutorul sistemului de scuturi. Practic fiecare creatura din joc, inclusiv jucatorii, au "scuturi" in jurul lor ce ii apara de loviturile adversarilor. In joc scuturile sunt afisate ca niste 'acolade' albe dispuse in jurul 'beneficiarului' (in partea stanga, sus si jos). NPC-urile isi pot ajusta scuturile in functie de necesitati. De exemplu, daca lovesti un NPC de prea multe ori in partea stanga acesta va incerca sa se apere mai bine de atacurile tale din stanga ajustandu-si scuturile astfel dar lasand celelalte zone descoperite. Jucatorii isi pot controla si ei scuturile pentru a se apara mai bine de atacurile adversarilor. De mentionat ca nu poti vedea cum isi configureaza scuturile alti jucatori.
Combos:Incepand cu level 2 incepi sa primesti combos (se invata automat). Ca sa folosesti un combo il asezi in Action Bar si dai click pe el (sau apesi shortcut-ul corespunzator) pentru a-l initia. Dupa initiere jocul te va ghida aratandu-ti ce atacuri directionale trebuie sa efectuezi ca sa finalizezi combo-ul. Cu ajutorul combo-urilor poti incetini adversarii, ii poti arunca inapoi, le poti aplica efecte de stun sau bleed, finalizarea unui combo poate culmina cu efectuarea unui FATALITY sangeros, de aici rezultand membre smulse sau retezate, decapitari & other cool orgasmic stuff

.
Evasion:Prin apasarea rapida de doua ori a unei taste de miscare (W,A,S,D) personajul tau face sarituri scurte in lateral, in spate sau in fata, fiind posibil astfel sa eviti loviturile adversarilor.
Active Defense:Pe scurt: apesi o tasta si personajul tau isi ridica scutul pentru a se proteja (sau arma daca nu are scut) ceea ce impreuna cu sistemul de coliziune intre jucatori/npc poate deveni o arma strategica in PVP sau raid-uri.
De mentionat ca sistemul de lupta necesita o contributie MULT MAI MARE din partea jucatorului. Acum nu mai poti sa stai pe loc si sa apesi un buton din cand in cand, acum fiind necesar sa te aperi si sa eviti lovituri in timp ce incerci sa-ti omori adversarul. Astfel te poti apara de combo-urile inamicilor care altfel te pot imobiliza sau iti pot lua viata.
Sistemul de lupta iti poate lua ceva vreme pana cand reusesti sa-i dai de cap, tocmai din cauza asta multi din testeri au inceput deja sa urle ca 'este prea greu, si ca in WoW este mai bine

'. Sfatul meu catre ei este sa se intoarca la World of Warcraft daca nu se descurca :p
In ceea ce priveste sistemul de lupta la clasele ranged nu pot sa ma pronunt fiindca nu am reusit sa testez. Ce-i drept nici nu prea m-au interesat
Player VS. EnviromentDin pacate singura parte PVE a jocului a fost tutorialul ce a tinut pana cand personajul meu a ajuns level 5. Am jucat primele doua questuri disponibile si, sa fiu sincer, mi-a cam lasat un gust amar.... I WANT MOAR! In astea 5 nivele am salvat o sclava din mainile unor banditi, l-am sfartecat pe cel care imi era stapan inainte ca vaporul cu sclavi sa naufragieze si m-am luptat cu canibali, demoni si gorile. Dupa ce am terminat tutorialul am fost teleportat in lobby-ul pentru PVP minigames.
Player VS. Player
Punctul forte al acestui beta test au fost jocurile PVP. Au fost disponibile doua moduri: Capture the Flag, si Team Anihilation. Ma voi concentra pe cel din urma pentru ca cei mai multi stiu cu ce se mananca CTF. Prin urmare plasam intr-o instanta doua sau mai multe echipe de jucatori si ii lasam sa se omoare intre ei, ultima echipa in viata castigand jocul; dar stati ca nu e asa simplu: in instanta respectiva avem cateva ressurection stones (unde jucatorii morti pot invia) si in mijloc un loc unde te poti vindeca mai repede. Scopul eventului, pe langa acela de a ramane in viata, este sa capturezi toate aceste ressurection stones pentru ca inamicii sa nu mai poate invia. FUN!

Bine... Nu a fost asa fun la inceput... A trebuit sa renunt la cateva efecte grafice si sa dau rezolutia mai mica pentru ca nu reuseam sa obtin un FPS mai mare de 15-18 intr-un loc aglomerat (mai multe la sectiunea Performanta) unde adaugi si ceva lag.
Tot legat de PVP, stiti ce rezulta cand pui la un loc 30 de noobi care habar n-au sa joace? Un mare haos in care toti sar alearga si INCEARCA sa se loveasca

Cel putin asta a fost vineri seara. Toti urlau ca e prea greu, ca trebuie simplificat, ca nu mai cumpara jocul din cauza asta, ca WoW > AoC. Sambata in schimb a fost altfel: mai putin lag, oamenii incepeau sa prinda drag de modul de lupta si performante mai bune din partea pc-ului meu

Clasele sunt relativ balansate fiecare avand sanse egale atunci cand exista teamplay. Momentan Ranger-ul este overpowered, un singur jucator cu aceasta clasa poate dobori din 1-2 lovituri un inamic. Bug-ul a fost raportat si va fi reparat in curand (sper

)
Grafica
- + Cel mai frumos si mai detaliat MMO pana la ora actuala.
- + La cele mai mici detalii grafica arata mai bine ca WoW.
- + Arme & armuri realiste
- - Unele efecte ale vrajilor arata aiurea.
Performanta
- + Ping relativ stabil 80 - 120ms cu ocazionalele lag spikes de 1000+ ms
- + 25-30fps+ in jungla, 13-15 fps intr-un mediu aglomerat cu setari grafice full + rezolutie 1280 x 1024
- + Engine foarte scalabil. Versiunea finala va avea mai multe optiuni pentru imbunatatirea preformantei
- - Blocaje de 4-5 secunde la intrarea intr-un mediu nou.
- - Resurse consumate: 1,1 - 1,5 GB RAM
De mentionat faptul ca versiunea beta a clientului ruleaza cu un debugger in spate, care mananca aprox. 25-30% din performantele jocului. Versiunea finala nu va avea acest debugger.
Bug-uri
- incarcare defectuoasa a texturilor: unele obiecte din joc apar galbene.
- dificultate la iesirea din apa: desi in fata mea era o plaja intinsa si eu eram in apa pana la genunchi, nu reuseam sa ies la mai
- atunci cand incercam sa ma feresc de atacuri folosind Evasion, ma teleportam aiurea in jurul tintei mele
Concluzii & Impresii
Este AoC mai bun decat World of Warcraft? Depinde de stilul tau de joc. Personal cred ca AoC este mai bun decat WoW. Ce-i drept, WoW nu prea mi-a placut de la inceput.
WoW Killer? Nu. Oricat de mult mi-as dori, AoC nu va fi cel ce va ucide Bestia.
Va fura jucatori de la WoW? Categoric da. Multi din testeri si-au exprimat dorinta de a lasa in urma WoW.
Va avea succes sau va fi un nou Vanguard?Cu siguranta va avea succes daca va face o impresie buna. Din cauza asta Funcom se chinuie sa streseze cat mai mult zonele de start pentru ca la lansare sa nu fie probleme. Funcom este recunoscut pentru release-ul dezastruos al lui Anarchy Online. In orice caz Age of Conan NU VA FI UN NOU VANGUARD.
Vor fi toate elementele jocului prezente la lansare?Nu. La lansare nu vor exista Player Cities, Battlekeeps (PVP Cities), Sieges, Spellweaving (sistem de combos pentru vraji). Toate acestea vor fi adaugate dupa lansare prin patch-uri.
Vor exista bug-uri la lansare?Cu siguranta vor exista bug-uri dar nu unele majore. AoC va fi jucabil. Oricum conteaza mai mult viteza cu care vor fi rezolvate bug-urile dupa lansare.
Link-uri utile:
Screenshots Beta PVP WeekendSite oficialCommunity siteAge of Conan VaultOpen Beta Registration